2022 őszén a Toscana Promozione és a Lunigiana Idegenforgalmi hivatal szervezésében volt lehetőségem ízelítőt kapni Toszkána ezen csodás részéből is. Lunigiana Toszkána, Ligúria és Emilia Romagna határán fekszik és hegyvidékének köszönhetően számos kirándulás, e-bike- vagy rafting túra helyszíne lehet.
Ha már valaki 100x látta Milánót, Rómát, Firenzét és már a könyökén jön ki Pisa is, és vágyik a csendre, nyugalomra, kristálytiszta levegőre és aktív pihenésre, akkor Lunigiana szuper választás lehet. Ez a része Toszkánának 1,5 óra autóútra van Pisától és 1 órára a tengerparttól. Így ideális helyszíne a csillagtúráknak is.
Bor & olívaolaj
Délről vagy akár La Spezia felől is könnyen megközelíthető Caniparola di Fosdinovo kis települése, ahol érdemes egy rövid megállót tartani a Frantoio Moro olívaolajat és egyéb helyi alapanyból készült kézműves termékeket gyártó manufaktúra telephelyén. Itt angol nyelven elmesélik az olívaolaj gyártás folyamatát, be is mehetünk az üzemi területre, valamint a végén meg is kóstolhatjuk a különböző termékeket. Itt tényleg 100%-os extra szűz olívaolajat és belőle készült termékeket vásárolhatunk.
Klasszikus családi manufaktúra, ahol helyi alapanyagokból készítenek olívaolajat, lisztet, lekvárokat, mézet és kozmetikumokat. A látogatás során a műhelybe is van lehetőség betekintést nyerni és a kisboltban a termékek megvárásolhatóak. Érdemes a különböző olívaolajakat megkóstolni, nagyon finomak!
Innen csupán 10 perc autóútra van a hegytetőn, a családi üzemeltetésű Terenzuola borászat, ahova szintén érdemes betérni egy kóstolóra. A birtokról gyönyörű kilátás nyílik a környező ültetvényekre és a tájra, és nem mellesleg kiváló Colli di Luni borokat kóstolhatunk. Ha szüret idején érkezünk még a borkészítés folyamatába is betekintést nyerhetünk a kedves személyzet által, aki lelkesen mesél a borokról, szőlőről, a birtokon zajló munkákról.
Klasszikus családi üzemeltetésű borászat egy különleges klímájú helyen, amely a Giuliani család birtokában van már1930 óta. A kiváló Colli di Luni vörös és fehér borokat a teraszos ültetvényeikről származnak, amelynek megmunkálása igen nagy feladat. De mindenerről részletesen beszélnek a kóstoló során.
Fosdinovo és még egy kis food&wine
A borászatból érdemes Fosdinovo óvárosa felé vennünk az irányt ahol egyrészt a mindenféle rejtélyes legendával övezett Malaspina kastélyba nyerhetünk betekintést, másrészt a méltán híres olasz gasztronómia újabb remekeit próbálhatjuk ki a kastély lábánál egy alig észrevehető helyen, a Trattoria Quinta Terra étteremben. Lunigiana egyik helyi specialitása a Testaroli, ami nem más, mint egy esztruk időkből származó egyszerű olasz tészta étel, pesztóval és parmezánnal. Az étterem egyébként saját készítésű boraival számos rangos díjat begyűjtött az elmúlt években, valamint részt vett az Olaszországban nagyon népszerű „4 ristoranti di Borghese” TV Show 2020-as szériájában is, emiatt nagyon kedvelt, így érdemes előre asztalt foglalni. Az étterem közvetlen szomszédságában van a Podere Lavandaro borászat kis pincéje és bemutató terme. Ők is díjnyertes borokkal büszkélkedhetnek, és be is mutatják a készítési folyamatot valamint mesélnek a boraikról is, a kóstolás alatt.
Szerencsére itt minden egy helyen van, így a Malaspina kastély is csak pár lépés innen. A magánkézben lévő kastély külön engedéllyel látogatható, ill. szálláshelyként is működik. Érdemes megnézni, mert gyönyörű kilátás nyílik a környékre (tiszta időben még a tenger is látszik), ill. érdemes meghallgatni a kastélyt övező misztikus történeteket is az idegenvezetőtől. Ha van időnk, még sétáljunk egyet faluban, ahol a szűk kis utcákon járva évszázadokat repülhetünk vissza az időben.
Kiváló étterem, változatos és nagyon finom ételekkel, valamint jól párosított bor kínálattal. Itt ettem éltemben először Testarolit, ami bár egy nagyon egyszerű tészte étel, de pont ezzel lopta be magát a szívembe.
Nyitva tartás 12:15–14:30 és 19:00–23:30 (szieszta időben zárva tart)
Fosdinovo és a Malaspina kastély
A világ végén is vannak szuper szállások
Ha egy tényleg a „világ végén” lévő szálláshelyet kellene ajánlanom, akkor a Montagna Verde Apella lenne az. Ez egy olyan mini falu -szó szerint- a hegyen tetején, ahol egyáltalán nincs térerő (tényleg... de nyugi! Wifi van!) és a falu lakossága maximum néhány fő. Az évek óta romos és elhagyatott házakat a Maffei család 1995-től kezdte el felvásárolni és megtartva a helyszín és az épületek adottságait, a fenntarthatóságot szem előtt tartva újította fel azokat. Így egyszerű, de kényelmes B&B szálláshelyeket alakítottak ki. A faluban összesen kb. 50 fő befogadására alkalmas szálláshely van, így a nyugalom és a zavartalan pihenés garantált. Az agriturismo kialakításakor gondosan ügyeltek a vendégek kényelmére, így a falu peremén parkolóhelyeket alakítottak ki, van egy általuk üzemeltett reggeliző hely is, valamint egy nagy medence, amit az itt lakó vendégek ingyenesen használhatnak. A környéken számos szuper túra útvonal van, amelyek óriási szelídgesztenye erdőkön vezet át, hisz ez a környék adja Lunigiana gesztenye termésének nagy részét.
A La Torre étterem
A faluhoz legközelebb eső vendéglátóhely 1 km-re található, a szintén Maffei család üzemeltetésében lévő „La Torre Restaurant”. Érdemes erről is néhány szót ejtenünk. Egyrészről nagyon népszerű étterem, mert szintén részt vett a „4 ristoranti di Borghese” TV Showban és ezáltal nagy népszerűségnek örvend. Másrészt tényleg nagyon szuper a konyhája, amit volt szerencsém kétszer is kipróbálni. Sok ételt fatüzelésű, kültéri kemencében készítenek. Harmadrészt gyönyörű kilátás nyílik a teraszáról és gondozott kertjéből, amit akár egész nap tudnék csodálni. És anélkül hogy túlzásokban esnék, még el kell, hogy mondjam, hogy az éttermet is egy szintén nagyon romos állapotban lévő toronyból és a hozzátartozó épületből alakították ki, amit gyönyörűen rendbe hoztak és kibővítettek ki a mai állapotra. A család 600 hektáron gazdálkodik és mindent amit meg tudnak termeszteni a területen az étteremben használják fel és minden évben indulnak a “zero kilometre food” verseny is, hisz azt a szemléletet képviselik már évek óta, hogy szinte mindent saját maguk által termelt és a környékből származó alapanyagból készítenek el.
Leírás
Fun fact: akármi
Egy fél napos kirándulás keretében érdemes még Pontremoli városát meglátogatni. A festői kisváros a Magra folyó partján terül-el. Érdemes felkeresni az alábbi látnivalókat:
- Il castello del Piagnaro és az épületben található múzeum: Le statue stele Lunigianesi
- Torre del Cacciaguerra
- Saint Maria Del Popolòs Cathedral
- Palazzo Dosi Magnavacca
- Ss. Giovanni e Colombano templom
- Pinokkió szobor
És ha itt járunk, mindenképpen látogassuk meg a Piazza Republicán található Aichta cukrászdát, ahol a titkos recept alapján készült Gli amor pontremolesi édességet is megkóstolhatjuk. Az eredetileg svájci recept alapján készült ostyás süteményt már a 6. generáció készíti ebben a családi cukrászdában.
Étterem ajánló: Taverna All'oca Bianca
Börönte Dóra